Massage

Massage is de systematische manipulatie van zachte lichaamsdelen, hoofdzakelijk de spieren, om het zenuw- en spierstelsel en de bloedsomloop gunstig te beïnvloeden. Een massage wordt meestal met de handen uitgevoerd maar kan ook met de onderarmen, ellebogen, knieën, bamboestokjes of zelfs voeten gedaan worden. Massage is één van de oudste geneeskundige behandelingen. 3000 Jaar geleden kende men dit gebruik al in China, Egypte, Griekenland en Rome. Bij de meeste massagevormen past men combinaties van bewegingen toe zoals strijken, wrijven, knijpen, wringen, trekken, schudden, kloppen, en drukken. In Europa was massage nauwelijks bekend. Pas in de 19de eeuw werd de Zweedse massage ontwikkeld. Deze massage werd opgebouwd aan de hand van kennis van gymnastiek en fysiologie en met elementen uit de Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse technieken. Pas daarna ontstonden in Europa instituten en kuuroorden die massage op hun programma hadden staan. Vandaag de dag is massage steeds meer ingeburgerd en kiezen veel mensen er voor om structureel een moment van rust te nemen en aandacht aan je lijf en geest te geven door middel van een massage. Mijn inziens is deze bewustwording een goede beweging als tegenhanger van de hectiek die deze maatschappij met zich meebrengt.

Wat doet massage met je?

Massage heeft een gunstige invloed op onder meer het autonoom zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Het verhoogt de hoeveelheid endorfine en oxytocine in het lichaam. Deze verminderen stress en nog beter: stimuleren het geluksgevoel! Onderzoek heeft aangetoond dat door regelmatige massages het aantal bloedcellen in je lichaam toeneemt. En dat is goed nieuws voor de werking van het immuunsysteem, oftewel: het verhoogt je weerstand.

Lichaam en geest
Na een massage zal je merken dat spieren soepeler worden en de doorbloeding beter. Hierdoor heb je er ook lang na de massage nog profijt van. Je hebt minder last van stijfheid, gewrichtspijnen, ademhalingsproblemen, blessures, bekkenklachten, rugklachten en spanningen.

Geestelijk gebeurt er ook wat met je. Je zou het kunnen ervaren als ‘meer ruimte in je hoofd’, nieuwe energie, zin om je doelen na te streven en een groter bewustzijn van je lichaam, oftewel: je voelt beter!

Pijn of klacht

Een massage heeft ook een helende werking als het wordt ingezet ter behandeling van een klacht.

Voor wie is een massage?

Mijn praktijknaam zegt het al: '4AnyBody', massage is voor iedereen, voor elk lichaam!

Toch zijn er enkele situaties waarin massage wordt afgeraden:

-    Koorts en griep

-     Ontstekingen

-     Steenpuist

-    Spataderen

-    Trombose

-    Extreme vermoeidheid en algehele slechte gezondheidd

-    Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap

-    Kanker

-    Hartaandoening

Voor al deze situaties geldt: als je twijfelt, neem contact met mij op dan kunnen we samen beslissen of het wel of niet verstandig is om een massage te krijgen.