Sportmassage

Steeds meer Nederlanders zien in dat sporten een positief effect heeft op het welbevinden en de gezondheid van het lichaam. Nederland sport dan ook steeds meer. Dit gebeurt op recreatief -, prestatie- of topniveau, in teamverband of individueel. Omdat er zoveel gesport wordt, ontstaan er ook steeds meer sportblessures. De sportgeneeskunde neemt daarom een enorme vlucht. Binnen de sportgezondheidzorg zijn 3 disciplines actief; de sportarts, de sportfysiotherapeut en de sportmasseur. Deze vervullen alle 3 een verschillende rol en kunnen zowel afzonderlijk van elkaar werken als gezamelijk in een team. Dat laatste gebeurt vaak bij verenigingen waar veel aan prestatie- en topsport gedaan wordt.

De sportmasseur kan voor verschillende doeleinden ingezet worden (dus niet alleen voor massages);

-    Blessurepreventie

-    Massages

-    Tapen en bandageren

-    Voorlichten en adviseren

-    EHBSO (Eerste Hulp Bij Sport Ongevallen)

Als gediplomeerd sportmasseur kan ik een goede inschatting maken en adviezen geven op de sportbelasting vs belastbaarheid van de sporter. Als er bijvoorbeeld (bijna) dagelijks gesport wordt, hebben de spieren het behoorlijk zwaar te verduren. Een goede trainingsbelasting, waarin voldoende rust is ingebouwd, is het allerbelangrijkste om overbelastingsverschijnselen te voorkomen. Daarnaast is het verstandig extra aandacht aan ontspanning en herstel te geven. Dus ook sportmassage!

Hoe werkt Sportmassage?

Door het toepassen van sportmassage treden de volgende effecten op:

-    De haarvaatjes in de huid en spieren gaan verder open, waardoor er een duidelijk toename van de doorbloeding optreedt;

-    Doordat de spieren beter doorbloed worden, zullen de gevormde afvalstoffen (o.a. vocht en lactaat) beter worden afgevoerd en wordt spierpijn (zoveel mogelijk) voorkomen;

-    De afvoer van afvalstoffen wordt ook verbeterd door de uitwendige druk van de massage;

-    De spierspanning wordt beïnvloed.

Ik maak gebruik van vele massagetechnieken. Als regel houd ik aan dat een sportmassage voor de sporter (tot op zekere hoogte) comfortabel moet zijn.

Wanneer sportmassage?

Massage kan worden toegepast bij vermoeide en stijve spieren. Een sportmassage bij zeer stijve spieren is al snel te hard, waardoor de spieren na afloop nog stijver en pijnlijker aanvoelen. Na afloop van een zware training of wedstrijd kunnen afvalproducten van de spierstofwisseling, zoals vocht en lactaat, zich in de spieren ophopen. Een herstelmassage bevordert de afvoer van deze afvalstoffen uit de spieren waardoor spierpijn (zoveel mogelijk) voorkomen wordt.  Een herstelmassage duurt meestal zo’n 20 minuten.

Samengevat: Sportmassage bevordert het herstel en het moet gezien worden als een aanvulling op de cooling-down en andere herstelmaatregelen.

Wat is tapen en bandageren?

Als sportmasseur ben ik ook opgeleid om goede tapes en bandages aan te leggen. Afhankelijk van wat de sportklacht is, wordt er een tape/bandage gegeven voor bijv. remming van een bepaalde beweging (verstuiking van de enkel/overstrekking van de knie) of ter ondersteuning van een spier. Dit kan voor een belangrijke wedstrijd zijn of in de herstelperiode voor trainingen.

Wat is EHBSO?

Als sportmasseur kan je betrokken zijn bij een vereniging en ben je tijdens wedstrijden aanwezig om de eerste hulp te bieden bij evt. blessures die ontstaan tijdens de wedstrijd. Dit kan bestaan uit het beoordelen van de ernst van de blessure en de hierop navolgende actie (ijspack, drukverband of evt. inschakelen van ambulance indien er een groter trauma heeft plaatsgevonden). Als sportmasseur moet je dus alert kunnen reageren en anticiperen op ontstane situaties.

Wat doe ik aan huis?

Ik kan in mijn praktijk individuele sportmassages geven, bijvoorbeeld als blessurepreventie. Daarnaast kan ik tapes en bandages aanleggen.